Rugby klub Maribor v današnjem Večeru

V današnji prilogi Večera, ki je nastala v sodelovanju s Športno zvezo Maribor, ste lahko bralci zasledili članek, ki ga objavljamo tudi na naši spletni strani.

 

Rugby in Rugby klub Maribor

Če bi rugby skušali opisati v enem stavku, bi »vsi za enega, eden za vse« bila kar dobra izbira. Gre namreč za šport, kjer se igra do zadnje sekunde, do zadnjega sodnikovega žvižga. Seveda bi lahko porekli, da je tako v vsakem športu, a stvari so v ragbiju le malce drugačne. Drugačnost je moč opaziti takoj, ko človek vstopi v vode tega prečudovitega športa, katerega več kot stoletje dolga razvoja pot sega od njegovih začetkov za zidovi najprestižnejših evropskih univerz, preko postopnega prehoda v profesionalni šport in današnji čas, ko rugby po svetu spremljajo milijoni. Svetovno prvenstvo, ki bo leta 2015 potekalo v domovini ragbija, v Angliji, se lahko po gledanosti primerja tudi z nogometom, največji razlog za veselje ragbistov po celem svetu pa vsekakor predstavlja dejstvo, da se rugby ponovno vrača na Olimpijske igre.

Glavne lastnosti športa so, da se žogo lahko podaja le nazaj, naprej se jo lahko le brce. Cilj igre, v katero je na vsaki strani vpletenih petnajst mož ali žena, fantov ali deklet, je ta, da se žogo položi v nasprotnikovo polje za zadetek, le-tega pa se skuša potrditi s strelom na posebne »rugby gole«. Pomemben del igre je tudi kontakt ali rušenje nasprotnika, ki poteka brez posebne zaščitne opreme in prav zato ta del igre spremljajo pravila, ki poskrbijo za varnost vseh. Zato v ragbiju srečamo celo manj poškodb kot v mnogih ostalih športih – vsak kontakt je pričakovan in izveden varno ter odgovorno. Tako je šport primeren za prav vse starosti, mere in velikosti. V ragbiju srečamo vse vrste igralcev, saj med petnajstimi igralnimi mesti vsak najde svojo pozicijo. Na igrišču in tudi v t.i. tretjem polčasu, ko se igralci obeh ekip dobijo na kosilu, večerji ali pijači, srečamo majhne in visoke, suhe in debelejše, v amaterskem športu pa tudi stare in mlade ljubitelje športa.

Tako je jasno, da se pravo bistvo športa ne skriva v podajah, brcah in rušenju, to so le pravila igre, ki jih srečamo v vsakem športu. Bistvo naše športne ljubzeni je nabor vrednot, ki vlada tako amaterskemu kot tudi profesionalnemu ragbiju. Medgeneracijska solidarnost, prijateljstvo, spoštovanje in brezpogojno nudenje pomoči so le majhen delček v mozaiku etičnega kodeksa, ki še danes spremlja ta plemenit šport. V ragbiju ne bomo srečali igralcev, ki bi ugovarjali sodniku. Bahavi in nastopaški posamezniki so hitro prizemljeni, vrata pa so odprta prav vsem.

In vrata, ki vodijo v svet ragbija, že nekaj časa najdemo tudi v Mariboru. Rugby klub Maribor je v svetu slovenskega in regionalnega ragbija prisoten že nekaj let, a na najvišjem nivoju deluje zadnja tri leta. Klub, ki domuje v Športnem parku Tabor, nastopa v razširjenem avstrijskem prvenstvu, ki združuje klube iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ter v domačem prvenstvu, kjer Mariborčani moči merijo s tremi ekipami iz Ljubljane ter klubom iz Novega mesta. Postopen razvoj kluba je poskrbel, da je nekaj igralcev pridobilo dovolj izkušenj, da so lahko z igranjem nadaljevali v tujini in hkrati dobili to čast, da zastopajo tudi barve svoje države. Za to sta zaslužna predvsem trenerja Jasmin Beganović, ki je svoje igralske izkušnje nabiral v Franciji, in Urugvajec Emmanuel Meyer, ki je leto dni treniral klub izpod Kalvarije in sedaj vodi slovensko izbrano vrsto.

Poleg »klasičnega« ragbija s petnajstimi igralci, Mariborčani gojijo tudi disciplino »sedmic«, ki je postala Olimpijska disciplina. Na tem področju prav tako organizirajo mednarodne turnirje, hkrati pa imajo za seboj že uspešno organizirane turnirje v posebni verziji ragbija na mivki, ki se kaže kot še posebej zanimiva različica športa.

Vsekakor pa edini cilj Rugby kluba Maribor niso zmage in osvojene točke. Mnogo pomembnejše je sodelovanje z mladimi, vključevanje zapostavljenih otrok, ki v drugih športih ne najdejo svojega mesta in družbeno odgovorno delo. Mariborski klub tako redno organizira rugby krožke na osnovnih in srednjih šolah, sodeluje v mednarodnem projektu »Get into Rugby«, ki združuje mlade igralce iz celega sveta in je stalni član na raznovrstnih družabnih dogodkih – od lokalnega »Sejma strasti« do Športnega vikenda in krvodajalskih akcij.

V letošnjem letu so prvič organizirani tudi ločeni treningi za otroke in tako v svoje vrste vabimo vse mladostnike in njihove starše. Klub prav tako sodeluje s programom Erazmus, ki v mesto vsako leto privabi kar nekaj tujih študentov, ki nato branijo barve Maribora.

Vrata v svet ragbija so tako odprta vsem, potrebno je le narediti prvi korak!

Leave a Reply