Lahkotni pogovori s težkimi fanti: Tim Nigerl “Timi”

V naši edinstveni rubriki danes gostimo najtežjega izmed njih. Če smo v prejšnji izvedbi na pogovor povabili vitkega Jureta Komočarja, je danes z nami igralec, ki bi ubogega Jureta – če ne bi bil tako mehkega srca – »razmonitral« kot posteljo iz Ikee. Z nami je en in edini, Timi Nigerl.

Timi, si bivši dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, kjer si se izučil za kuharja. S katero specialiteto nam boš postregel danes?

Tako je, danes vam bom postregel z zabavnim intervjujem

Okus intervjuja naj ocenijo bralci! Si tudi (nekateri trdijo, da eden izmed ključnih) igralec Rugby kluba Maribor, trenutno se izobražuješ na višji šoli in v prostem času ribariš ter redno menjavaš prevozna sredstva. Kaj smo še izpustili in… kaj trenutno voziš?

Ne bi rekel, da sem ravno ključen igralec. Pri ragbiju je najpomembnejša ekipa kot celota. Kot posameznik lahko zgolj vlagam svoj trud v ekipo in na tekmah počnem tisto, kar znam najbolje ter dam vse od sebe. Moje trenutno prevozno sredstvo je avto nemškega kova in sicer VW Golf, sem pa tudi ljubitelj vseh vozil na dve kolesi, še posebej pa so mi všeč štirikolesniki.

Torej meniš, da nisi ravno ključen igralec (kako skromno!) Gotovo pa si vsaj eden izmed največjih. Kakšna je tvoja vloga in kaj v igri pravzaprav počneš?

Največji (torej najvišji) nisem, lahko pa se pohvalim kot najtežji igralec ragbija v Sloveniji (velik nasmešek). Moja trenutna pozicija je t.i. druga linija v »scrumu«. Kot pravijo fantje iz prve linije, smo mi njihov privesek. Moja funkcija v igri je sicer ta, da tedaj, ko dobim žogo in grem v kontakt, poskrbim, da nasprotnika čim bolj boli in da ob tem naredim čim več metrov. V prihodnjih tekmah pa bom morda igral tudi na poziciji številke osem.[1]

»Čim bolj boli« – bravo! Pred davnimi časi – komaj še pomnimo – je glavni status ustrahovalca v ekipi pripadal Marku Mulcu, menimo, da ta naziv zdaj pripada tebi! Povedal si nam, kakšne so tvoje igralne zadolžitve, kako pa si sploh prišel v rugby oziroma Rugby klub Maribor?

Ja… ko sem začel z ragbijem, sem se Marka sprva ustrašil, ampak čez čas spoznaš, da je v bistvu kot en prijazen medvedek, ki zdaj predvsem skrbi za to, da smo pod tušem vsi ustrezno namiljeni po hrbtu (opomba izpraševalca: Marko Mulec je nedavno bil izglasovan za vodjo klubske higiene in koordinatorja tuširanja). V klub pa sem sicer prišel pozimi leta 2012, preko mojega strica, ki me je spoznal z Denisom Karbo. Naj še omenim, da mi je slednji dal napačne informacije o terminu treninga in tako sem nanj prvič čakal več kot eno uro, na koncu celo za prazen nič (smeh).

Klasični Karba, starosta ekipe, ki so mu leta očitno že prišla do živega, kaj naj rečemo. Kdo od vaju pa je močnejši, bi ga na igrišču »skotal«?

Misliš reči mladost ekipe (smeh)? Močnejši sem definitivno jaz, saj koristim vse svoje kilograme. Povsem jasno je, kdo v tem obračunu koga »skota«, tehnično je pa bol izpiljen Denis, saj rugby igra že celo svoje življenje in je zelo izkušen igralec.

Kako lepo govoriš o Denisu (solze v očeh). Sicer pa se nam je zdelo, kaj boš dejal. Tudi sami bi gotovo stavili nate. Kaj pa Svetovno prvenstvo, Medvedovi Angleži so šli domov, Japonci premagali JAR; bi sam izpostavil še kakšno presenečenje? Kdo bo na koncu dvignil pokal?

Letos prvič spremljam svetovno prvenstvo. Zdi se mi zelo zanimivo – tako kot si rekel, polno presenečenj. Sam bi stavil na Novo Zelandijo, mislim pa, da znajo presenetiti in do finala priti tudi Francozi.

Če smo že pri dvigu pokala, ali boste Mariborčani letos dvignili kakšnega ali pa bo to nalogo ponovno prevzela Ljubljana? Kakšen je sicer vaš in tvoj odnos s športnimi prijatelji iz kotline?

Fino bi bilo dvigniti pokal, saj si to želimo že zelo dolgo. S prijatelji iz prestolnice imamo, kar se tiče dogajanja izven igrišča, dober odnos, ko pa pride čas tekme tekma, postane tudi tvoj najboljši prijatelj sovražnik. Če jih bomo hoteli premagati, bomo morali še kar dolgo garati oziroma res trdo trenirati, saj je njihov rugby na višjem nivoju.

Aha, z dualističnim odnosom med prijateljem in sovražnikom smo skoraj zašli v vode eksistencialne filozofije… Timi, sicer pa bodi glede Ljubljančanov vendar iskren – neimenovani vir iz slačilnice nam je zaupal, da si se v zadnji tekmi z ekipo Ljubljane le sprehajal gor in dol ter opazoval Šmarno goro. Je to res?

Brez komentarja.

No, torej je res. Zdaj pa bomo izpostavili še en očitek. Neimenovani vir te je bojda obsodil, da na treninge hodiš neprimerno oblečen. Kako se boš zagovarjal glede tega?

Ja, ta neimenovani vir kolegi iz »scruma« kličemo »Fashion police«. On sicer skrbi, da je ekipa ustrezno oblečena, sploh takrat, ko se gre na kakšno gostovanje. Sicer pa ne vidim kaj je narobe s tem, da hodiš na treninge v starih majicah, ki jih je mladenič iz modne policije pač poimenoval kar »pidžama«.

Nočna oblačila… Pa še malo nazaj k resnim vprašanjem! Prej smo se že malce obrnili v prihodnost rugby kluba Maribor… kako pomembni sta bili zadnji zmagi proti Wombatsom iz Wiener Neustadta ter proti Linzu? Slednjega ste v gosteh premagali prvič, kako si sam občutil to zmago?

Ufff… tekma proti Linzu je bila zagotovo ena izmed najtežjih v moji karieri. Borili smo se do zadnje sekunde, rešil pa nas je Luka Mišič, ki je s strelom na gol v izdihljajih srečanja dosegel odločilne tri točke. Zmage se že dolgo nismo tako veselili, vzdušje po tekmi je res bilo fenomenalno.

Zdaj zmagujete… kakšno pa je vzdušje v klubu takrat, ko ni vse rožnato? Ali se kdaj skregate oziroma – bolje rečeno – kako v ekipi gladite spore?

V športu ne moreš vedno zmagovati, moraš tudi kdaj pa kdaj izgubiti. Poraze kar dobro prenesemo, učimo se na napakah, ki smo jih delali med tekmo in jih skušamo popraviti na treningu.

Tako, pa še malo heca za na konec. S katerim soigralcem bi i) šel na izlet v gore, ii) družno osvajal punce ali fante in iii) pripravil referat o pomembnem knjižnem delu?

Jasmin Beganović, Marko Mulec in Niko Del Bianchi (smeh), saj ne. Referat bi pripravil z Mišičem.

Timi, hvala! Pa še res za čisti konec – nedavno si prišel iz Egipta. Zanima nas… se je Svinga slikala s tabo?

Haha, na to vprašanje pa res ne vem, kako odgovoriti (smeh).

 

[1] Scrum je sestavljen iz prve, druge in zadnje linije. Druga linija, ki jo sestavljata srednja igralca v formaciji, podpira prvo linijo, običajno pa igralci druge linije tudi opravljajo nalogo skakalca ob izvajanju »out-a«. Številka osem je zadnji člen scruma, le-tega na nek način vodi in se iz njega pogosto odcepi že z žogo v roki. Igralci scruma so pregovorno močnejši fantje z malo manj tehnike in hitrosti.

Leave a Reply