Lahkotni pogovori s težkimi fanti: Tine Janžek “Janžk'”

Tine, živjo. Si edini Ljubljančan v ekipi, pričnimo kar s tem. Kako se počutiš med Mariborčani?

Lep pozdrav, počutim se dobro, soigralci so me lepo sprejeli. Z razumevanjem “tujega jezika” nimam večjih težav. Mislim, da sem se kar dobro ujel v novem okolju.

 

Kako to, da si se preselil v štajersko prestolnico? Običajno gredo ljudje po drugi poti. Študij?

Ja, imate prav, povod za selitev so bile obveznosti študijske narave.

 

No, glede na zahtevnost študija v Ljubljani, bi lahko rekli, da kar vzrok in ne le povod… (le šala). Tine, sicer veš, kaj je najlepša stvar v Ljubljani?

Lepa provokacija (smeh), Mariborčani bi odgovorili s »tabla za Maribor«, da pa malo zbodem nazaj, bom rekel kar pokal za osvojeni naslov državnega prvaka v prvi nogometni ligi.

 

Tine, zbodel si nas naravnost v srce. V Mariboru medtem živiš prav blizu Ljudskega vrta, lahko bi rekli, da na mondeni lokaciji. Kaj bi dejal nekdanjemu najboljšemu igralcu RKMB (ta želi ostati neimenovan), ki v Ljubljani za enak denar biva v šotoru?

Temu nekdanjemu (velik poudarek na »nekdanji«) najbolšemu igralcu bi namenil le naslednje besede: prosti trg dela svoje. Dodal bi še »saj bo bolje«, vendar bom raje molčal, da se ne bomo preveč slepili.

 

Mimogrede, za koga navijaš, ko je derbi?

Ko je derbi, vedno za Olimpijo. Naj tukaj poudarim, da dejstvo, da sem bil opažen  na tribuni t.i. Viol, ne vpliva na mojo privrženost v primeru tega dvoboja.

 

Aha… no, drage Viole, zdaj veste. Kako pa kaj Maribor in Olimpija v ragbiju, kdaj bomo lahko priča prvi zmagi nad zelenimi? Ta se je že napovedovala, pa do nje še ni prišlo.

Glede preteklih tekem ne bom zgubljal besed. Odveč je govoriti o razlogih za poraz, menim, da nas od zmage loči še nekaj pridobljenih izkušenj in športne sreče ter da je, glede na pokazano v dosedanjem delu sezone, Olimpijo v bližnji prihodnosti moč premagati. Na to, kako se bo pa vse skupaj dejansko izteklo, bomo morali pa še malce počakati. Žoga je navsezadnje jajčasta, nikdar se ne ve.

 

Tine, pol pogovora smo po nepotrebnem že zapravili z Ljubljano. Raje nam povej kaj prijetnega, kdo je tvoj najljubši soigralec? Vsak ima svojega srčnega izbranca.

Težko vprašanje, lahko bi rekel, da je to tako, kot da bi te vprašali, kdo ti je ljubši, mama ali oče. Dobro se razumem z vsemi, vendar bom izpostavil Luko Petra »Perota« Medveda »Medota«.

 

Zelo lepo, Peter bo gotovo vesel. Kaj pa tvoja pozicija, kaj počneš na igrišču? Uspešno si pričel na krilu, to je bilo proti Leobnu, ki si ga lastnoročno porazil, nato pa so te selili med debeluščke, kako to?

Drži, pričel sem na krilu. Moja prva tekma je bila proti Leobnu, kjer sem bil »brutalno« vržen v svet ragbija, ko mi še niti pravila niso bila zares jasna. Je pa tudi res, da so vsi zatrjevali, da je to popolnoma normalno in da se bom že znašel. Težko bi govoril o lastnoročni zmagi nad Leobnom, saj je bila razlika v rezultatu takšna, da bi več kot suvereno zmagali tudi če nebi dosegel nobenega polaganja. Nato sem se, kot ste pravilno omenili, selil med debeluščke v t.i. scrum. Primarno zaradi izvajanja avtov. Trenutno se gibam med pozicijama št. 4 in št. 8, odvisno od tega, ali pride na tekmo pomagat občasni igralec, gostujoči zvezdnik Ljubljane, Bosne in širše okolice, gospod Haris Oruć.

 

Oh ta Haris… Sicer pa, Tine, imamo pravilne informacije? Drži, da si dolga leta igral košarko? Če bi imel možnost profesionalnega igranja, kateri šport bi izbral?

Informacije so prave, drži. Sicer pa bi izbral rugby. Menim, da bi z danimi predispozicijami v tem športu lahko več dosegel, poleg tega pa imajo rugbz ekipe lojalnejšo publiko oziroma navijače in vzdušje na tekmah profesionalnega nivoja mora za igralce res biti fantastično. Sicer pa imam rad oba športa, ki sta si v določenih segmentih presenetljivo podobna. Igranje košarke mi je koristilo pri mojih ragbističnih začetkih in mi pri mojem športu koristi še danes.

 

Rugby torej, kateri klub pa?

Toulon, Jasmin mi je opral možgane (o.p. avtorja: če ne veste, kdo je Jasmin, prenehajte z branjem intervjuja).

 

Kaj pa golf, bojda si tretji najboljši igralec v klubu?

Glede rangiranja golfistov v klubu sicer od mojega prihoda še ni bila izvedena nobena tekma, tako da ostajamo pri »hearsay« (o.p. avtorja: hearsay ali v anglosaški pravni tradiciji utemeljena vrsta posrednega dokaza, ki je praviloma prepovedan; laični prevod: govorica). Če pa ste me izmed treh golfistov v klubu uvrstil kot odlično tretjega, ste vi verjetno predzadnji.

 

Tine, sem pred-pred-pred zadnji. Igra tudi predsednik, ki je gotovo najslabši. Sicer pa oglasni medklic, kje je najboljši hamburger v Mariboru?

Če se še enkrat poslužim sistema rangiranja, izmed dveh je Burger Maister »takozvani« Karburger odličen drugi, Jac&Joe pa zgolj predzadnji.

 

Pretkano. Naj razume, kdor zmore. Se nameravaš po zaključku študija vrniti v Ljubljano ali ostajaš pri nas? Bi lahko v primeru odhoda oblekel dres ljubljanskega kluba?

Kje se bom nahajal po študiju, je odvisno od tega, kje (če) bom dobil pripravništvo, ki je, kot vam verjetno še predobro znano, potrebno za opravljanje PDI (o.p. avtorja: pravniški državni izpit; dovolj opomb). O nadaljevanju rugby kariere po opravljenem študiju še nisem razmišljal, vendar mislim, da je vse odvisno od tega, koliko česa bo ostalo ob delu.

 

Tine, časa ne bo. In če smo že spet pri tej Ljubljani… Načrti, želje za nastop v reprezentanci? Bil si že blizu, kje se je zalomilo?

Res je, bil sem vabljen na treninge reprezentance, od katerih sem veliko odnesel, vendar realno ob takšnem odzivu vseh vabljenih (domačih in v tujini živečih) igralcev, ki rugby igrajo že leta in leta ter imajo izkušnje in kvaliteto, ki meni še manjka, ni bilo pričakovati, da se bom uvrstil v ekipo.

 

Tine, pa še zadnje vprašanje. Trump ali Hillary?

Putin.

 

No, pa še res zadnje, Jankovič ali Kangler?

»S prve«, Jankovič.

 

Tine, hvala. Bilo je kratko, a sladko.

Leave a Reply