TRENINGI

PRIDRUŽITE SE NAM NA TRENINGU!

V ekipi Rugby kluba Maribor ste dobrodošli prav vsi – suhi, močnejši, odrasli in predvsem otroci. Treningi so prilagojeni vsakemu posamezniku in njegovim zmožnostim, najboljša stvar pa je, da za treniranje z nami ne potrebujete nobene posebne opreme. Vse kar potrebujete je volja, kratke hlače, kratka majica in primerna obutev (kopačke ali športne copate). Mesečna vadnina znaša le 10 eur.

Trenigi v poletnem premoru na Stadionu NK Pobrežje potekajo ob torkih in četrtkih med 19. in 20.30 uro.

Garderobe in tuši so na voljo v Dvorani Tabor.

Se vidimo!

 

Vas zanima več? Kaj sploh je rugby in kje se je razvil? Kdo ga igra? Kaj je cilj igre?

Cilj ekipe petnajstih mož je, da s kombinacijami podaj, teka z žogo in brcanja, ovalno usnje položijo v polje za zadetek, ki se nahaja na drugi strani igrišča. Pri tem se lahko igralci poslužujejo mnogih načinov zaustavljanja nasprotnika, a vsako rušenje mora biti izvedeno varno in odgovorno. Žoga se v 80 min igre lahko podaja le nazaj in ne sme pasti naprej – naprej se lahko le brcne. Zmaga ekipa, ki s kombinacijo uspešnih polaganj in strelov na poseben gol osvoji večje število točk.

Rugby je šport, ki ima nekaj stoletij dolgo tradicijo ter se je v zadnjem stoletju razvijal predvsem za zidovi prestižnih evropskih univerz, kjer se je osnoval etični kodeks igre in športnega življenja – rugby je poznan kot šport »gentlemanov«, saj je kljub zelo »moški« igri, po sodnikovem pisku vse pozabljeno in ekipe skupaj preživijo »tretji polčas«, ki še danes predstavlja skupno vez tako med amaterskimi kot tudi profesionalnimi igralci. Dodaten element, ki je ragbiju prinesel sloves plemenitega športa, predstavlja dejstvo, da je sodnik oseba, ki uživa visoko stopnjo spoštovanja – rugby, za razliko od nogometa, ne pozna ugovarjanja, žalitev in drugih oblik besednega protesta zoper delilca pravice. S sodnikom komunicira le kapetan.

Posebnost ragbija je tudi ta, da je kljub relativno grobi igri, do katere seveda pride šele med starejšimi igralci, prisotnih malo poškodb – vsak kontakt z nasprotnikom je pričakovan, vsi igralci vedo kako se morajo zavarovati, vse skupaj pa regulirajo strogo postavljena pravila. Tako v relativno kontaktnem športu srečamo zelo malo poškodb, četudi igralci nosijo le najosnovnejšo zaščitno opremo, kar je tipičen element, ki igralce ragbija loči od tistih, ki se ukvarjajo z ameriškim nogometom.

Rugby se, kot mnogi drugi športi, igra po celem svetu. Vodilne države, kjer je v nekaterih rugby tudi nacionalni šport, so: Nova Zelandija, Anglija, Južnoafriška republika, Avstralija, Francija, Irska, Škotska, Wales in Argentina. V nekaterih izmed naštetih držav je rugby obvezen del učnega načrta. Seveda pa se šport, ki je do leta 1995 obstajal le v amaterski različici, hitro razvija tudi v drugih državah sveta – v Sloveniji trenutno aktivno deluje pet klubov.

Z zelo dolgim statusom amaterske igre je v rugby prišlo ogromno pomembnih vrednot, ki jih je v mnogih športih dolgoletna usmerjenost v profitabilno dejavnost postavila na drugo mesto. Tako je rugby sinonim za prijateljstvo, pomoč drugim, sprejemanje drugačnih in trdo delo, saj je šport skozi zgodovinski razvoj združeval mnogo različnih posameznikov, ki so se morali v vsakem trenutku, brez denarne ali druge protivrednosti, odreči delu lastnih preferenc in se podrediti ekipi ter pomagati svojim soigralcem. Tako je se oblikoval slavni rek: »sem mož petnajstih src, smo ekipa z le enim«. Neplačevanje igralcev je pomenilo tudi to, da so se mladi igralci vedno morali odločiti tako za športno kot tudi akademsko pot – dandanes so začetne plače mladih igralcev zelo nizke, kar ohranja zdravo jedro posameznikov, ki v svet profesionalizma stopijo šele po primarnem igranju za svojo univerzo. Torej rugby uteleša tudi star latinski rek: »zdrav duh v zdravem telesu«.

Leta 2016 se rugby vrača na Olimpijske igre, le da bo tam prisoten v obliki rugby sedmic – vsaka ekipa igra z le sedmimi igralci, dvoboji pa so mnogo krajši, saj je zaradi napora in posledične dolge regeneracijske dobe, le ta verzija primerna za dvotedensko izvedbo.

Prav zaradi novega zagona, ki so ga prinesle Olimpijske igre, rugby trka na vedno več domov po celem svetu in kljub dolgoletni tradiciji ter bogati zgodovini ponekod šele zdaj dobiva mesto, ki si ga več kot zasluži – sploh zato, ker je šport primeren za vse generacije, vse dimenzije in vse karakterje!